Varma dagar förknippas oftast med glass. Tänk dig då istället att få avnjuta en kall härligt dryck med smak av söta aprikoser och saffran! Det här receptet på aprikosglass med saffranssirap är så enkelt och näringsrikt att när du har gjort det bara en gång, är det säkert att säga att du kommer att göra sorbeten igen och igen.
(4 personer)
Ingredienser:
Glass
- 100 g torkade aprikoser
- 300 g naturell yoghurt 3%
- 0,5 dl socker
- 1 msk citron
Saffranssirap
- 0,5 g malet saffran
- 2 dl vatten
- 2 dl socker
- Topping/dekoration
- Saffranstrådar
- Citronmeliss
Gör så här:
- Blötlägg de torkade aprikoserna i vatten i minst en timme.
- Mixa de blöta aprikoserna med yoghurt, socker och en skvätt citron tills du får en slät kräm.
- Dags att frysa glassen. Om du har en glassmaskin, följ maskinens instruktioner. Om inte, häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Rör om var 30:e minut tills glassen får rätt konsistens, cirka 4-5 timmar. Tänk på att den gärna får vara lite åt det lösare hållet.
- Under tiden glassen står i frysen är det dags för saffranssirapen: Koka upp vatten, socker och saffran i en kastrull. Låt sjuda i cirka 15-20 minuter, desto längre den får koka desto tjockare blir den. Låt svalna och förvara sedan kallt i kylskåp.
- Dags för servering: Lägg lite saffranssirap i botten av glaset. Lägg på den mjuka glassen och toppa med mer sirap. Dekorera med saffranstrådar och citronmeliss och njut!