fbpx
Tjäna pengar
Handla privat
Meny

Sötpotatissoppa med saffran

6 september 2024

Är du trött på att alltid laga samma soppa? Då vill vi tipsa om denna fantastiska sötpotatissoppa med saffran. En snabb och lätt soppa som passar lika bra som förrätt som till en värmande lunch ute i skogen.

Den bästa tiden för sötpotatis är mellan oktober och mars, och det är även då vi gärna ställer oss i köket och rör ihop soppor och grytor. Sötpotatisens karakteristiska söta smak är perfekt för att skapa många fantastiska kulinariska kombinationer.

Sötpotatis innehåller tio gånger mer kalcium än vanlig potatis och är också rik på vitamin C, vitamin A, vitamin B6, magnesium och kalcium. Dessa näringsämnen är bland annat bra för att boosta immunsystemet, hjärnans och nervsystemets hälsa samt reglera blodtrycket.

Så, med det sagt, låt oss laga mat!

Sötpotatissoppa med saffran

(2 personer)

  • 3 sötpotatisar
  • 1 stor potatis
  • 2 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 1 liter Kyckling buljong
  • Saffran 0,5 g
  • Salt och peppar
  • Smör
  • 2 dl Gräddfil
  • Basilika till dekoration (ej nödvändigt)

Gör så här:

  1. Skala och skär sötpotatis och potatis i bitar.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och tillsätt sötpotatis, potatis, hackad salladslök och vitlök. Stek lätt.
  3. Tillsätt kycklingbuljong, salt, peppar och saffran. Låt koka i cirka 20 minuter på medelvärme.
  4. När potatisen är mjuk, ta av kastrullen från plattan och mixa soppan till önskad konsistens.
  5. Innan servering, tillsätt en matsked smör i soppan för en perfekt touch. Blanda väl tills smöret är helt smält.
  6. Toppa soppan med gräddfil och saffran, gärna hela pastiller. Servera med nybakat bröd.

userstorecrossmenuchevron-down